Att ta steget och börja investera i aktier upplevs av många som krångligt. En annan vanlig uppfattning är att det krävs ett större startkapital för att komma igång. Sanningen är den att det varken är särskilt svårt eller krävs några större summor för att börja investera i aktier.
Välj rätt konto
När man ska starta ett konto att investera på är det i de allra flesta fall mest fördelaktigt att välja ett investeringssparkonto (ISK). Fördelen med det är att det schablonbeskattas med en låg skattesats, även om man säljer en aktie med vinst. Använder man exempelvis ett aktie- och fondkonto beskattas vinster och aktieutdelningar istället med 30 %.
Äger man utländska utdelningsaktier kan det vara en fördel att ha dessa i en kapitalförsäkring (KF). Detta beskattas på liknande sätt som ett ISK, men för utländska aktier betalar man även källskatt på utdelning i det land där bolaget har sin hemvist. Investerar man i en kapitalförsäkring återbetalas den utländska källskatten utan att du behöver göra någonting. Detta är ett smidigt sätt att undvika dubbelbeskattning vid handel med utländska aktier.
Håll koll på courtage
Den avgift man betalar när man köper en aktie kallas för courtage. Denna varierar beroende på vilken handelsplats aktien är noterad på, men också vilken courtageklass man befinner sig i. På de flesta seriösa handelsplattformar finns guider till hjälp i valet av courtageklass, och på en del av dessa är det dessutom gratis att handla aktier upp till ett visst kapitalbelopp.
Vilka aktier ska man välja?
Det kan kännas lockande att hoppa på tåget när man upptäcker en aktie som rusat hundratals procent på kort tid. Tyvärr är den bittra sanningen att det kan gå lika snabbt åt andra hållet. Det tryggaste för de flesta, i synnerhet nybörjare, är att månadsspara. Då köper man oavsett om priset är högt eller lågt, och slipper tänka på att försöka tajma marknaden. Investmentbolag brukar vara perfekta nybörjaraktier, då dessa har ett stort innehav och ger en bra diversifiering. På Aktiespararnas hemsida finns massor av tips och inspiration för vidare läsning.