Världens bästa investerare

Världens bästa investerare

Duktiga investerare finns det gott om. Om en bra yrkesman eller -kvinna i det skrået bedöms utifrån hur mycket pengar de har tjänat på sina investeringar står det dock snabbt klart att vissa är bättre än andra. När det kommer till de allra rikaste människorna i världen har flera gjort sina pengar genom smarta investeringar. Det krävs dock mycket arbete och disciplin om investeringarna ska ge avkastning. Med hjälp av de bästa investerarna som förebilder går det att dra lärdomar och skaffa sig egen erfarenhet som kan vara värdefull i det egna yrkeslivet.

718px-George_Soros_47th_Munich_Security_Conference_2011_cropNär världens bästa investerare ska utses brukar Warren Buffetts namn nämnas. Med en förmögenhet som brukar uppskattas till över 60 miljarder kronor är Buffett ofta med på olika listor över världens rikaste personer. Han föddes till en framgångsrik politiker, men Buffett valde tidigt en annan bana. Efter att ha spenderat sin barndom med att sälja egentillverkade produkter till klasskamrater började han arbeta för ett investeringsbolag där han tidigt uppvisade en stor talang för att hitta vinstbringande projekt. Det ledde till att han så småningom startade upp sitt eget företag – Berkshire Hathaway – där han med några enormt framgångsrika investeringar blev miljardär. Numera ägnar Buffett mycket tid åt andra frågor som politik och filantropi där han har lovat att skänka bort en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet.

Affärsmannen Georg Soros gick en annan väg till toppen. Han föddes i Ungern och växte upp under andra världskriget, vilket fick hans föräldrar att fly Östeuropa. Soros utbildades i London innan han kom till USA och började arbeta som investerare. Han startade upp Soros Fund Management som gjorde investeringar i olika företag och det blev något av en framgångssaga. I snitt uppskattas företaget ha gjort en årlig vinst på 20 % på sina investeringar under loppet av fyra årtionden, vilket ligger långt över konkurrenternas resultat. Det har gjort att Soros har blivit en av världens rikaste män och han fortsätter att vara en aktiv investerare än idag. Om du har gjort en bra investering och vill köpa något för vinsten kan du exempelvis lägga den på nya utemöbler.

Leave a Reply