Tips för att investera i fastigheter

Många är de som drömmer om att tjäna storkovan genom att köpa och sälja fastigheter. Men är det ens möjligt? Jo då, menar flera miljardärer som har lyckats med just det. Men det är svårare att göra det idag än för tjugo år sedan, menar de också. Det beror på att ekonomin och bostadsmarknaden såg helt annorlunda ut då. Man kunde till exempel låna hela beloppet av köpeskillingen, och få mellan 13 och 14 procents avkastning på investeringen direkt. Idag kan man bara låna lite drygt hälften av vad fastigheten kostar, vilket betyder att man måste samla in ett betydlig större kapital på egen hand.

Om man ändå vill ge sig in på fastighetsmarknaden finns det några saker som är bra att tänka på. Till att börja med kan det vara en bra idé att läsa på den juridik som gäller fastigheter. Detta eftersom en fastighet inte är något fysiskt greppbart enligt lagen, utan ett avgränsat område på en tomt där ägaren har både rättigheter och skyldigheter. Det är särskilt viktigt att läsa in sig på juridiken om man har tänkt hyra ut sin fastighet, eftersom det finns många klausuler i hyreslagstiftningen för att skydda hyresgäster.dollars-31085_960_720

Något annat man måste kunna eller lära sig är lite hantverksfärdigheter. Det skadar aldrig att vara lite händig när man är aktiv på fastighetsmarknaden, eftersom det alltid kan bli aktuellt att sköta lite underhåll eller piffa upp en fastighet inför försäljning. Om man gör det själv slösar man inte en del av den potentiella vinsten på hantverkararvoden.

Slutligen bör man satsa på att investera i fastigheter som ligger i eller nära ett område som man känner till väl. Det minskar risken för att man gör en dålig affär, eftersom huspriser som bekant kan variera stort beroende på område och läge, och inte bara beroende på hur stort eller välskött det är. Att ha sin fastighet i närheten är också en stor fördel om man har tänkt sköta underhållet och hantverksarbetet själv.

Om du tycker att allt detta låter för överväldigande kan du börja träna inför dina fastighetsinvesteringar genom att köpa ett attefallshus till tomten. Du hittar ett stort utbud av attefallshus på Byggmax.se.

Leave a Reply