Investera i guld

Guld är något som människan sedan urminnes tider har satt ett högt värde på, både för dess relativa sällsynthet och för dess vackra utseende. Att investera i guld kan därför kännas som ett naturligt sätt att spendera sina pengar om man vill vara säker på att få tillbaka dem när man väl säljer guldet igen. Att guld är en så säker placering för ens pengar är dock en sanning med modifikation.

Att det inte är fullt så okomplicerat att investera i guld som man skulle kunna tro beror på att handel med fysiskt guld är dyrt och medför en rad praktiska problem, varav det största och kanske viktigaste är att man måste ha en säker plats att förvara guldet på. Även om madrassen är ett klassiskt gömställe för pengar och diverse skatter är det kanske inte det bästa alternativet när man har investerat i en guldtacka på närmare 40 000 kronor.gold-163519_960_720

Ett annat problem med att handla med fysiskt guld är att det är dyrt att köpa och sälja guld. Det beror på att köppriset för guld generellt är mycket högre än säljpriset. I allmänhet måste man räkna med att skillnaden mellan priset man köpte en guldtacka för och priset man säljer en guldtacka för skiljer runt 4 procent, vilket betyder att man gör en förlust om guldpriset inte har stigit rejält sedan man köpte guldet. Man måste med andra ord vara säker på att det är rätt drag att investera i fysiskt guld innan man tar beslutet.

Det finns dock andra sätt att investera i guld. Man kan till exempel investera i något av de företag som producerar guld. Ytterligare ett alternativ är att köpa aktier i en börshandlad guldfond, eller i andra företag relaterade till guld och smyckesbranschen.

Om du inte har några pengar att investera är dock diskussionen huruvida man bör investera i guld eller inte meningslös. Då kanske man snarare för en diskussion med sig själv huruvida man bör ta ett snabblån eller inte för att lösa akuta utgifter. Om du bestämmer dig för att det är värt de höga räntorna, och du vill ta lånet, ska du gå in på Snabbfinans.se.

Leave a Reply