Tips för att investera i aktier

Det kan vara lockande att försöka skapa sig en förmögenhet genom att investera i aktier, då män som Warren Buffet bevisar att det är fullt möjligt om man bara har viljan, intuitionen och kunskaperna. Men hur ska man egentligen investera? Vilka aktier ska man köpa? Här kommer några tips som förhoppningsvis leder till bra affärer på aktiemarknaden.

En av de bästa grundreglerna att ha när du köper aktier, som Warren Buffet själv följde, är att bara köpa aktier i företag som du själv förstår. Om du inte förstår affärsidén bakom det företag du investerar i, blir det av naturliga skäl svårare att bedöma företagets utsikter, och du blir beroende av någon annan som måste göra den värderingen åt dig. Genom att företaget har en enkel idé eller en enkel produkt skyddar du dig också mot att företaget börjar gå sämre på grund av att det leds av en inkompetent styrelse. Buffet uttryckte detta som att han försökte köpa aktier i företag ”that are so wonderful that an idiot can run them. Om du vill höra fler av Warren Buffets visdomsord kan du bland annat höra dem i ljudboksform på Storytel.se. Där får du också tillgång till tusentals andra ljudböcker.entrepreneur-1340649_960_720

Två andra tips som går hand i hand med varandra är att spara långsiktigt och att inte köpa allt på en gång. Sprid ut köpen över en längre period, så riskerar du inte att allt går i stöpet för att du satsade allt du hade vid fel tillfälle. Att sprida ut riskerna gäller inte bara tidsmässigt, utan också placeringsmässigt. Det är inte bra att placera alla dina pengar i en aktie. Istället bör du sprida ut dina placeringar över olika bolag och olika branscher, för att klara av svängningar inom en bransch genom att en annan går upp eller är stabil.

Slutligen är det alltid ett gott råd att bara investera pengar som du har råd att förlora. Att förlora de pengar man investerar i aktier är alltid en risk man tar, och om det värsta skulle hända och du förlorar allt vill du inte sitta barskrapad på backen. Det är med andra ord bra att följa samma princip som vid roulett eller något annat turbaserat spel.

Leave a Reply