Investera i CrowdFunding

Det finns många sätt att bygga upp ett stort kapital på. De flesta sätt brukar generellt sett involvera ett visst risktagande, men med högre risk kommer även högre avkastning. Det enklaste sättet att spara pengar på, utan någon risk, är att helt enkelt sätta in pengarna på ett vanligt sparkonto. Men med tanke på den extremt låga räntan just nu så kan man inte se någon direkt utveckling av sina pengar där. De flesta sparkonton, där man har tillgång till pengarna när som helst, ligger oftast under 1%.

CrowdFunding / CrowdLending

Det finns företag som har riktat in sig på ett sätt att hjälpa människor eller företag som behöver lån eller annan finansiering, samtidigt som de ger andra personer en möjlighet att investera i dessa lån eller finansieringar. Det är då många privatpersoner eller företag som gemensamt bidrar med det belopp som någon annan vill låna, eller för att gemensamt köpa en viss del i det finansieringen ska gå till.

Detta är en stabil plattform för investeringar om man inte har jättemycket emot lite risktagande. När det kommer till just lånedelen så är det vanligt att företag är för små för att de stora bankerna ska anse det värt att förhandla med dem för det exakta belopp de vill ha. Därför nöjer sig dessa företag med vad de nu får från banken och finansierar resterande belopp med lån via CrowdLending. Det finns goda alternativ där man kan ta lån, tex hos Lånakuten, vilket alltid är en stor fördel. Det enda som hindrar dessa företag från att låna från ett sådant ställe är för att lånetaket är för lågt för den finansiering de behöver. Men för en privatperson som behöver pengar fort och inte vill dra på sig fler UC, eller redan har för många, så är det ett perfekt alternativ!

Hur funkar det?

Själva tanken är väldigt enkel att förstå. Ett företag behöver kompletterande finansiering för någonting så de ansöker om ett lån från något CrowdLending företag. De tar i sin tur ut en avgift för att förmedla det lånet. Flera företag eller privatpersoner går sedan samman för att låna ut det begärda beloppet och får då en viss ränta på detta lån. Beroende på säkerhet för lånet, kassaflöde hos företaget som lånar och andra parametrar så sätts räntan. Högre ränta innebär högre risk för det kapital man investerar.

Hur mycket kan man tjäna?

Jämfört med en vanlig sparränta så kan man tjäna mycket pengar. Ett företag som erbjuder investeringar i fastighetsbranschen ger som allra lägst 5% ränta, och då är riskerna även som lägst för det lånet. Efter kreditförlust beräknas ändå avkastningen att ligga på 4,9% vilket är långt över en traditionell banks sparränta. Det viktiga att tänka på bara är att inte investera mer pengar än vad man kan klara sig utan eftersom pengarna är låsta ända tills lånet är fulltecknat.

Leave a Reply