Gör rätt typ av investering

Alla typer av investeringar har som syfte att göra en vinst och tjäna pengar på den. Detta kan vara i form av räntor eller värdeökning på ett finansiellt instrument och så vidare. Om man vill ge sig i kast med investeringar är det dock viktigt att göra rätt val från början för att undvika misstag. Men hur väljer man då rätt sorts investering?

Fundera kring riskspridning

Ett tips när du gör investeringar är att sprida ut riskerna som alltid medföljer genom att investera i flera placeringar. Tänk efter själv – om du lagt alla ägg i samma korg och korgen spricker, så blir det äggröra av hela alltet. Om du istället lägger tre ägg i en korg och 2 ägg i en annan så har du kvar till omeletten om några ägg skulle gå förlorade. Detsamma gäller investeringar och risktagande. Istället för att investera i ett bolag och dess aktier så kan du investera i flera bolag samtidigt, vilket minskar riskerna. Du kan även gå ett steg längre och investera i både aktier och räntebärande investeringar och placeringar, vilket gynnar dig ännu mer.

Att ta ett lån för sin investering

Många företag ser en placering eller en investering som något som på sikt kan gynna företaget – både kortsiktigt och långsiktigt, faktiskt. Detta kan du göra genom att till exempel ta ett lån hos capcito.com som erbjuder olika företag lån för allehanda ändamål samt fakturabelåning, vilket börjar bli ett mycket vanligt drag i dagens verksamheter. Med ett företagslån kan du göra en investering som senare kommer att löna sig, vilket gör att du får tillbaka mer i slutändan. Det kan ärligt talat vara en bra idé att lägga ut lite extra pengar för att komma någon vart, men självklart måste du tänka dig för och planera ordentligt först, för att vara så säker som möjligt.

Belåning av värdepapper

När vi ändå är inne på lån och belåning, så är ett annat vanligt drag hos investerare att belåna sina värdepapper hos någon typ av långivare. Värdepapperet utgör då en säkerhet, precis som en bostad är säkerheten i ett bolån. Dock måste du vara på det klara med att om du köper ännu fler värdepapper för de lånade pengarna, så kan risken öka avsevärt, vilket innebär att du grundligt bör tänka igenom ditt beslut först var du placerar pengarna, i vilka värdepapper. Den negativa aspekten är att om din nya investering går åt skogen, så kan konsekvenserna bli ganska allvarliga.

Olika typer av investeringar

Det finns idag en uppsjö av investeringstyper att göra.

  • Fastigheter
  • Råvaror som guld, ädelstenar, silver, whiskey m.m,
  • Aktier
  • Obligationer
  • Sparkonto, räntefonder, vilket kan vara en idé om du är en vanlig privatperson
  • Aktiefonder
  • Paketlösning som korsförsäljning (innehåller flera tjänster och/eller produkter)

Idag finns det även alternativa placeringar än de man gör på börsen, som exempelvis katastrofskydd.

Leave a Reply