Ett par tips vid investering i fonder eller aktier

Något många strävar efter är att göra karriär, tjäna mycket pengar och bli rik. Andra har en mer tillbakadragen strävan med mer värde i tid än pengar. Det finns

inget som är rätt eller fel, men det vore väl absolut bra om man kunde kombinera det.

Man behöver inte göra karriär för att tjäna de stora pengarna och bli rik. Är man bara klok med de pengar som kommer in på kontot kan man med hjälp av investeringar lyckas tjäna ihop en bra hacka som sedan blir till stor hjälp vid exempelvis framtida husköp, bilköp eller pension.

Värt att veta vid investeringar

När man gör en investering ska man alltid vara medveten om att man kan bli av med sina pengar. Inga investeringar är tvärsäkra, då skulle alla investera i just den saken eller inom det området. Därför ska man inte investera mer pengar än vad man har råd att förlora. Är man inte medveten om det, kan det lätt bli att man äventyrar hela sin ekonomi. Det kan innebära att dina räkningar inte kan betalas och att företagen som i sin tur inte kan begära in sina pengar, vänder sig till ett inkassoföretag som får driva ärendet vidare. Det är en process du helst vill undvika.

Vad kan man investera i?

Det finns hur mycket som helst man kan välja att investera i. Vanliga investeringar är i fonder och aktier, men även guld och fastigheter är saker som många investerar i. När det gäller aktier och fonder kan det vara bra att man skaffar sig lite baskunskap så man inte gör dumma affärer och snabbt blir av med sina pengar. Två saker man bör tänka på när man investerar i aktier eller fonder är följande:

  • Om du ska investera i en fond, ska du vara medveten om att fondförvaltaren tar ut en viss avgift för att förvalta dina pengar. Här gäller det att vara uppmärksam på hur många procent fondförvaltaren tar. Man vill inte att avgiften ska äta upp för stor del av eventuell vinst.
  • Ska du investera i aktier se till att läsa på ordentligt om de företag du ska investera i. Som nybörjare är det bra att investera i trygga bolag som haft en stadig tillväxt under många år. Man ska även se till att inte lyssna för mycket på aktietips på sociala medier då personer ofta hyllar ett företag de har aktier i för att de vill att fler ska köpa aktier i det företaget så att värdet höjs. En del aktier har även aktieutdelningar som gör att du som aktieägare får en aktieutdelning som du exempelvis sedan kan återinvestera i företaget. Detta kallas ränta på ränta och gör att kapitalet växer kraftigt över tid.

Leave a Reply