Finansthriller för 1 krona

Tipsar om en ny e-bok som precis släppts, första delen i en planerad trilogi finns att köpa hos www.dito.se för endast 1 kr! Återstår att se om boken är något att ha, men att döma av beskrivningen låter den lovande och priset är det inget fel på :)

Beskrivning av boken, Dirigenten från Sankt Petersburg:

”Moskva 2003. Det luktar lågoktanig bensin, svett och byggdamm. Primitivt, brutalt och löftesrikt. Precis som Ryssland, tänker den svenske finansmannen Tom Blixen på väg till sitt arbete på Pioneer Capital, landets ledande investmentbank.

De senaste åren har enorma förmögenheter skapats över en natt och många har fått betala med livet i huggsexan om landets rikedomar.

Den största möjligheten i firmans historia har just öppnat sig och Tom utses att föra affären i hamn. Uppdragsgivaren är Rysslands största oljebolag, som leds av den mäktige oligarken Romanov.

Tom tror sig kunna hantera den korruption och brutala maktkamp som är självklara inslag i det ryska affärslivet, men finner sig snart indragen i en våldsspiral som kostar flera av hans närmaste livet.

Dirigenten från Sankt Petersburg är en fängslande thriller och en unikt initierad skildring av Ryssland i början av 2000-talet, då de största rikedomarna i modern tid skapades inom loppet av några år. Dirigenten från Sankt Petersburg är första delen i den planerade trilogin Moskva Noir.”

Så här väljer du rätt pensionssparande

Har du koll på var dina pensionspengar kommer ifrån? Här är en kort sammanställning som avslutas med lite tips kring privat pensionssparande.

  • Allmän pension – 18,5% av lönen sätts av varje år. 16% av dessa går till inkomstpension medan 2,5% hamnar i PPM-systemet och som vi själva kan påverka genom att välja fonder.
  • Tjänstepension – 90% av löntagarna i Sverige har tjänstepension genom sin arbetsgivare. Det finns fyra stora avtal kring tjänstepensioner, via bland annat Collectum och Fora och exakt hur mycket pengar som sätts av varierar från avtal till avtal.
  • Privat pension – För den som vill finns givetvis möjlighet att pensionsspara privat via sin bank.

 

Ska jag pensionsspara privat?

Om det är nödvändigt med ett eget privat pensionssparande eller inte beror förstås helt och hållet på just din situation och önskad levnadsstandard under pensionsåren. Viktigt att tänka på är dock att fundera en extra gång innan du tackar ja till bankens erbjudande om att starta ett privat pensionsparande.

Det vanligaste sättet är ett avdragsgillt privat pensionssparande som banker och försäkringsbolag erbjuder, men det finns mycket som talar för att det är en dålig affär. Den tidigare pensionsrådgivaren Nils Bacos menar till exempel att omkring 85 procent förlorar på ett avdragsgillt pensionssparande.

För de flesta är det bättre att helt enkelt spara pengar på ett vanligt aktie/fond-konto. Då finns kapitalet alltid tillgängligt, till skillnad mot privat pensionssparande som får tas ut först vid 55 års ålder. Dessutom finns idag bra möjligheter att minimera skatten genom att använda sig av Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto. Då betalar man en låg årlig skatt på kapitalet men slipper helt att skatta när pengarna tas ut.

Kontrollera om du tjänar på avdragsgillt pensionssparande

Nils Bacos har skapat en räknesnurra som bedömer om du tjänar på att ha ett avdragsgillt pensionssparande eller hellre bör använda en alternativ sparform.

Länk: Kontrollera om avdragsgillt pensionssparande är lönsamt för dig 

Artikel Privata Affärer: ”Sluta pensionsspara!”

Dokumentär - The Retirement Gamble

PBS Frontline har precis lanserat en välgjord och intressant dokumentär om pensionssparande. Dokumentären som är 53 minuter lång har visserligen ett amerikanskt fokus, men problemen som tas är relevanta och aktuella även för oss här i Sverige. Vi lever längre vilket kräver att vi antingen arbetar längre eller lyckas spara ihop mer kapital och få våra investeringar att växa.

”The Retirement Gamble raises troubling questions about how America’s financial institutions protect our retirement savings.”

John Bogle, grundare till världens största fondbolag Vanguard ställer följande utmärkta fråga i inledningen av dokumentären:

”Do you really want to invest in a system where you put up 100 percent of the capital, you take 100 percent of the risk, and you get 30 percent of the return?”

Watch The Retirement Gamble on PBS. See more from FRONTLINE.

Nu blir det billigare att månadsspara i ETF:er

Nordnet lanserade nyligen en möjlighet att månadsspara i börshandlade fonder, så kallade ETF:er (Exchange Traded Funds), helt utan courtage. ETF:er kan i många fall vara ett bättre alternativ än vanliga fonder, på grund av låga förvaltningsavgifter. Det bästa är att Nordnet nu har plockat bort courtagekostnaden, alltså kostnaden för att köpa fonderna, vilket annars är en av nackdelarna med ETF:er.

Att betala courtage vid varje köp kan vara helt ok när det handlar om större summor, men vid månadssparande så äter det upp alldeles för mycket av kapitalet.

Jag tycker Nordnet har tagit ett steg i rätt riktning, men deras upplägg för månadssparande ser ändå inte helt klockrent ut. Dels sker köpen den 5:e varje månad och det kommer innebära att inköpsnivån riskerar att bli hög. Det existerar nämligen ett tydligt månadsskiftesmönster på börsen (både i Sverige och andra länder) där börsen går starkt dagarna före och efter månadsskiften. Under mittenperioden pausar börsen (i genomsnitt). Jag hade hellre sett att månadssparandet hos Nordnet skedde kring 20-25:e varje månad då en lågpunkt ofta sätts på börsen.

En annan sak är att man inte har en aning om till vilken kurs under dagen de ETF:er man valt köps in och man kan misstänka att det inte är till de mest fördelaktiga. Det riskerar att bli en dold kostnad varje månad och sett över tid kan det sänka avkastningen en hel del.

Jag noterar även att utbudet av ETF:er som Nordnet erbjuder courtagefritt månadssparande i inte är det bästa. Visst, de täcker in en hel del olika marknader men förvaltningsavgifterna är lite för höga för min smak. Den enda ETF:en som täcker in svenska börsen är XACT OMXS30 med årlig avgift på 0,30%. Varför välja XACT OMXS30 när Avanza Zero finns och där förvaltningsavgiften är NOLL…

När det gäller de ETF:er som täcker in USA, globala börser och tillväxtmarknader så finns det mycket bättre alternativ från Vanguard. Deras ETF:er har överlag förvaltningsavgifter på så lågt som 0,05-0,20% vilket i princip ingen annat fondbolag kan konkurrera med.

Min förhoppning är att vi framöver kommer få möjlighet att handla courtagefritt med fler ETF:er och då inte enbart i månadssparande. I USA har det redan testats, men inte i någon större skala ännu så det återstår att se om det slår igenom.

Nej, tills någon aktör erbjuder mig att köpa Vanguards ETF:er courtagefritt så är ett månadssparande i Avanza Zero ett bättre alternativ. När det blivit en större summa kan man växla över till Vanguards ETF:er då courtaget inte längre får så stor påverkan.

Fördelar med ETF:er:

  • Prissätts och kan handlas i realtid, precis som med aktier
  • Låga förvaltningsavgifter
  • Stort utbud ger bra valmöjligheter

Nackdelar med ETF:er:

  • Courtage (kostnad vid köp och sälj)
  • I vissa fall stor spread mellan köp och sälj-kurs (=”dold” kostnad)

Pressmeddelande: Nordnet lanserar courtagefritt månadssparande i börshandlade fonder

”Experterna vet lika lite som amatörerna”

Carolina Neurath, utsedd till årets svenska ekonomijournalist 2012, publicerade i söndags en mycket bra artikel i SvD Näringsliv. Innebörden i artikeln är att prognoser kring ekonomi och börs är oerhört osäkra och sällan tar höjd för oväntade händelser. Och dessa plötsliga och oväntade händelser råkar vi ut för med jämna mellanrum vilket leder till kraftiga rörelser på börsen.

Här ett utdrag från artikeln:

”Vad tror du om börsen, är det läge att investera nu?”, frågade en bekant nyligen. Det är ju en vanlig fråga till alla som har någon koppling till börsen, även till oss som bevakar den. Du kan alltid försöka låta smart och rabbla lite argument som talar för en utveckling åt det ena eller andra hållet.

Eller säga den trista sanningen som inte imponerar på någon lyssnare: ingen aning. Risken är stor att mötas av ett ”du borde väl kunna sådant”. Men faktum är att ingen kan säga hur börsen ska gå – även om många är skickliga på att få det att låta så.

Carolina pekar här på något viktigt. Alldeles för många får det att låta som att de är tvärsäkra och vet vad som kommer att hända. Sanningen är att slumpen och ren tur spelar en väldigt stor roll när det gäller börsen. Trots att vi nog alla förstår att det är omöjligt att förutse framtiden så kan vi inte låta bli att lyssna till alla dessa experter som dagligen ger sina råd.

Nu säger jag inte att prognoser helt och hållet är värdelösa. Det är ofta själva processen med att komma fram till dessa prognoser som är viktig, framför allt om processen inkluderar att laborera med olika scenarion. Men hur ofta ser vi prognoser där det anges ett intervall? Bristen på den här typen av prognoser är förvisso inte så konstig att förstå, hur många av oss vill höra att börsen sannolikt rör sig -5% och +15% närmsta året?

Nej, vi vill ha en exakt siffra och stämmer den inte överens med vår egen marknadstro och innehav, ja då finns det alltid någon annan expert vi hellre lyssnar på. Det är ett klassiskt exempel på confirmation bias, vi söker efter information som bekräftar den bild vi redan har och ignorerar fakta som talar emot vår bild.

Det finns även bra exempel på prognoser, eller vad jag snarare skulle kalla scenarion. Det baseras då på kvantitativ data och det handlar mer om sannolikheter istället för tvärsäkra uttalanden. Som ett kort exempel; ingen vet hur börsen kommer gå i framtiden, men baserat på historisk data kan vi bedöma att framtida avkastningen sannolikt blir högre efter en period med låga värderingar och vice versa.

Till alla prognosmakares försvar så vill jag dock samtidigt ge en känga till media. För det är inte ovanligt att media lyfter ut enstaka meningar och citat och tvingar fram kategoriska uttalanden, de har förstått att självsäkra uttalanden säljer. De vet att ingen läsare eller tv-tittare vill se och höra en expert säga ”Jag vet inte…”.

Många experter kan lära mycket av ekonomer som professor Robert Shiller, en av de få som faktiskt haft väldigt många rätt om ekonomin och börsen, men trots det, ibland ödmjukt uttrycker att han inte har en aning. Han baserar dessutom alltid sina prognoser på kvantitativ data, precis som jag skrev om i stycket ovan, och trycker tillbaka sitt eget tyckande. För vem som helst kan ha en åsikt och uppfattning, men allt för ofta baseras det enbart på känslomässiga faktorer.

Jag vill avsluta med ett citat från artikeln, kom ihåg det nästa gång du hör en expert uttala sig:

”Experter vet egentligen lika lite som amatörer om den ekonomiska framtiden.”

För er som använder Twitter, missa inte att följa @carolinaneurath

Dyra och dåliga Sverigefonder

Det här är från mitt Twitterflöde igår och jag kan bara hålla med Jan. Det är ett (dåligt) skämt att så många betalar dyra fondavgifter och i många fall får en sämre avkastning än index. De sämsta fonderna överlag är storbankernas så kallade ”aktivt” förvaltade fonder, där förvaltaren sällan är särskilt aktiv. Spararna betalar alltså helt onödiga avgifter…

Som tur är så är det fler och fler som upptäcker fördelarna med indexfonder. Under 2012 gick nästan 60% av nysparandet i aktiefonder in i indexfonder. Totalt är det dock bara 10% av svenskarnas fondförmögenhet som finns i indexfonder, men trenden går i rätt riktning.

Låt katten välja aktier!

Pilkastande apor har ibland använts som ett komiskt och illustrerande exempel på hur slumpmässigt det kan vara med aktier. Det är förstås inget som finansproffsen riktigt vill kännas vid utan brukar skämtas bort efter bästa förmåga. För givetvis måste det spela roll när en kunnig och erfaren person väljer aktier, jämfört med slumpen! Eller?

Bild från Vlado / FreeDigitalPhotos.net

Det senaste exemplet på aktiemarknadens slumpmässighet är katten Orlando som visade sig vara en bättre förvaltare än en grupp med erfarna finansproffs. Under 2012 genomförde brittiska tidningen The Observer en tävling där ett antal finansproffs ställdes mot en grupp med studenter samt en katt! Tävlingen gick ut på att välja 5 aktier som sedan kunde bytas ut varje kvartal och efter ett år korades en vinnare.

Proffsen lyckades öka sin portfölj med 3,5%, vilket var bättre än studenterna som tappade 3,2%. Men bäst av de alla lyckades katten Orlando vars portfölj hade en stark spurt under det sista kvartalet och slutresultat blev hela +10,8%.

Proffsen använde sin kunskap och långa erfarenhet för att välja aktier, men fick alltså se sig slagna av en katt. En katt som slumpmässigt valde aktier genom att släppa en leksak på nummer som representerade olika aktier…

Det är lätt att skämta bort sådana här tävlingar och observationer och görs tävlingen om kanske katten mycket väl misslyckas totalt. Men det är precis det som är hela poängen! Resultatet är slumpmässigt för katten men resultatet är till stor del slumpmässigt även för proffsen. Kanske inte fullständigt för proffsen, men mängder av studier visar att väldigt få uppvisar någon sorts skicklighet i att välja vinnande aktier.

Så nästa gång du funderar på vilken eller vilka aktier du ska köpa, låt katten bestämma! Eller blunda och köp de aktier som du själv slumpmässigt pekar på ifrån en lista.

Eller ännu bättre, köp en indexfond med låga avgifter och slå de flesta proffs på fingrarna. Finansbranschen är skickliga på att sälja in idén att de kan överlista marknaden åt oss, men den som granskar fakta ser lätt igenom detta och kan ta bättre och smartare beslut.

Läs mer:

Orlanda is the cat’s whiskers of stock picking
Experts vs. Dart-Throwing Chimps

Börsen tyvärr (!) uppe på ny rekordnivå

Börsen rivstartade 2013 med en uppgång på 2,3% redan första dagen. Stockholmsbörsen är nu faktiskt uppe och nosar på en ny rekordnivå (all-time high) när utdelningar inkluderas (SIX Return Index). Det glädjer säkert många aktieägare som ser sina depåer svälla, själv tycker jag det är synd att börsen stiger och ser gärna en ny kraftig nedgång de närmsta åren. Anledningen är enkel, jag vill köpa billigt, inte dyrt!

Jag kommer att köpa aktier och fonder under många år framöver, framför allt inom tjänstepension och PPM. Ju högre börsen stiger desto dyrare blir det och förväntad framtida avkastning sjunker. Jag ser hellre en svag börs under många år framöver medan mitt kapital ackumuleras, så länge kurserna så småningom stiger.

Och historien visar oss att börsen alltid återhämtar sig efter ras och når nya toppnivåer, även om det ibland kan ta många år. Trots kraftiga nedgångar under 2000-2002 och 2007-2008 så har börsen återhämtat sig, trots en världsekonomi som brottas med många problem. Det är krisår med fallande börs som är det perfekta investeringsklimatet och det är en av de viktigaste lärdomarna kring investeringar! Kom därför ihåg att inte agera i panik under nästa stora börsfall utan försök utnyttja det till att köpa billigt.

Sparkonto i PPM är en dålig idé

I en artikel hos SvD.se i helgen framgår att många vill ha möjlighet att ha sitt kapital inom PPM i ett sparkonto. SBAB har genomfört en undersökning bland 1000 personer där 57 procent svarat ja på frågan om de skulle vilja ha pengarna på ett sparkonto istället för i fonder. Mest intresserade är åldersgruppen 23-35 år där 62 procent vill ha ett sådant alternativ. Tanken kanske är god, att ha möjligheten att kunna parkera sitt kapital under turbulenta börstider, men sett till PPM-systemet som helhet så är det ett dåligt förslag.

Recency bias

Att så många vill införa sparkonto är nämligen ett väldigt talande exempel på ”recency bias”, att vi fokuserar på händelser och information som vi har färskt i minnet.  Med två kraftiga börsnedgångar de senaste 12 åren och en allmänt skakig börs så är det inte så konstigt att många vill dra sig undan börsen. Det finns en hel del tecken, både här och i USA och andra delar av världen, att ”vanligt folk” undviker börsen. Men borde de göra det?

Nej, det är tyvärr ett illavarslande tecken, speciellt ifall unga människor i 20- och 30-årsåldern vill undvika aktier och ha pengarna i mer ”säkra” placeringar. Pensionssparande, oavsett om det gäller PPM, tjänstepension eller privat pensionssparande, ska ses på väldigt lång sikt. För de som kommer in på arbetsmarknaden handlar det om kanske runt 40 års sikt. En stor andel av pensionskapitalet bör då vara investerat i aktier som över tid gett bäst avkastning. Ett bankkonto innebär i bästa fall att köpkraften behålls, alltså att avkastningen når upp till inflationsnivån. Det är INTE ett bra mål för ett pensionssparande.

Effekten av recency bias

Sett till PPM-systemet som helhet så är riskerna förknippade med ett sparkonto betydligt större än de möjligheter det innebär. Sannolikt skulle införandet av ett bankkonto gynna en väldigt liten grupp, medan det missgynnar de flesta. Men, invänder någon, det är ju jättebra att tillfälligt kunna växla över från aktier till ett säkert bankkonto. Ja, för den som lyckas tajma upp- och nedgångar på börsen och det är det få som gör.

Det är välkänt att vi tenderar att köpa aktier och fonder vid fel tidpunkter, vilket ger upphov till ett beteendegap. Köp av aktiefonder var som störst i slutet av 90-talet, precis före IT-bubblan sprack. När nedgången var som värst flödade kapital ut ur samma aktiefonder och in i räntefonder, vi sökte ”trygghet”. Först flera år därefter vågade sig allt fler in på börsen igen bara för att tajma sina köp precis före toppen år 2007. Att sälja aktier och fonder för att placera sitt kapital på ett ”säkert” bankkonto riskerar att leda till betydligt sämre avkastning för en stor andel av svenskarna.

Många upplever att börsen har gett väldigt dålig avkastning under många år nu och det riskerar att få unga människor att välja ”säkra” placeringar som bankkonto och räntefonder. För den som ska investera löpande under många år och har en lång tidshorisont är börsnedgångar det bästa som kan hända! Man får då möjlighet att under en längre tid köpa på sig till lägre kurser, innan de så småningom fortsätter uppåt. Det är sunt förnuft och egentligen enkelt att förstå, men trots det ett faktum som många missar.

Investerarens känslomässiga berg-och-dalbana

The Investor Sentiment Wheel InfographicTrustable Gold