Länkar vecka 24

Bland veckans 17 länkar kan du bland annat läsa om att aktier med låg risk historiskt har gett en högre avkastning än högrisk-aktier, ett flertal artiklar med tips om hur man lyckas med investeringar och att göra vinster på börsen inte kommer från trading utan att hålla sig fast vid vinnande aktier. Läs även om att fondförvaltare som lyckats bra under några år har haft mer tur än skicklighet, att aktier är betydligt mer riskfyllda än vad många av oss tror samt vad som skiljer volatilitet och risk åt.

Här är några av inläggen som du kanske missade på Smarta Investeringar under veckan:

Veckans länkar

EM-besvikelsen kan göra dig till en smartare investerarePlacera.nu
Bra krönika om psykologin kring investeringar.

Why Smart People Are StupidThe New Yorker
Lyckade investeringar har väldigt lite med intelligens att göra, faktum är att en ny studie visar att ”smarta” människor är mer benägna att begå misstag.

The lesson of Facebook: Picking stocks is hardLarry Swedroe
Det här är måste-läsning! Vet du vilken aktie som har haft en bättre utveckling än självaste Warren Buffett under 20 år fram till 2006? Bear Stearns – den amerikanska investmentbanken som kraschade under finanskrisen.

Why Active Traders Make Bad TradersSmartMoney
Om svårigheten att låta vinnande investeringar vara och ta förlusten i de aktier som går dåligt.

Do Hedge Funds Manipulate Their Returns?Insider Monkey
Yes they do! En ny studie visar att avkastningen i hedgefonder är signifikant högre i december än övriga månader för att förvaltarna ska kunna få ut prestationsbaserade avgifter.

Volatility Is Not RiskZero Hedge
Bra artikel om vad volatilitet (kursrörelser) och risk är och att de två begreppen inte alltid innebär samma sak.

Star Fund Managers and Flame-out RatesRick Ferri
En fond som gett en hög avkastning under 5 år måste väl ha en riktig duktig förvaltare? Nej, i de flesta fall beror utfallet snarare på tur/slump än skicklighet! Det är anledningen att det inte är en särskilt bra idé att köpa fonder som gått bra under ett antal år.

Stock market is saying ‘Don’t fight the Fed’Mark Hulbert
Så här har aktiemarknaden (USA) presterat under tidigare perioder med statsfinansiella bekymmer, bland annat Argentina 2011 och Asien-krisen 1998.

Fantasy Alpha and Your PortfolioRick Ferri
Är det en bra strategi att satsa på aktivt förvaltade fonder eller själv handla aktier om man i grunden har en passiv strategi att investera i indexfonder?

Do high-beta stocks produce higher returns?Larry Swedroe
Beta visar hur mycket en aktie rör sig i förhållande till index. En stor studie visar att lågbeta-aktier (mindre riskfyllda) har presterat mycket bättre än högbeta-aktier.

Low volatility stocks for higher returnsValue Factors
Samma tema som ovan, finansiell teori säger att högre avkastning fås genom att ta högre risk. Det finns dock en tydlig avvikelse från det, lågrisk-aktier har historiskt gett bättre avkastning än högrisk-aktier.

A Father’s Most Valuable Investment AdviceThe Better Investor
Tre bra tips om sparande och investeringar.

How to be a successful investorLarry Swedroe
Bra artikel om vad som krävs för att bli en framgångsrik investerare. Viktigast av allt – att konsekvent följa sin strategi.

Simple But Not Easy: The Case For Quantitative ValueGreenbackd
Så kallade värdeaktier har historiskt gett en högre avkastning än tillväxtaktier och börsen som helhet. Det är dock få förvaltare som konsekvent lyckas investera i värdeaktier och uppnå den högre avkastningen.

The fallacy of hot streaksLarry Swedroe
Meningen ”historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning” är mer sann än vad många tror.

The Two Keys to Investing: Pickiness and PersistenceCarl Richards
Investeringar behöver inte vara krångligt – investera i rätt typ av tillgångar och håll envist kvar vid de under lång tid.

A Letter to My Son: Financial Advice for LifeiShares Blog
Bra grundläggande tips om sparande och investeringar som alla kan lära av.