Amatören mot börsexperterna!

Christina Söderberg är amatören som för ett år sedan utmanade Nordnets aktieexperter. Efter att ha sparat ihop en miljon kronor har hon under det senaste året tävlat mot experterna och samtidigt bloggat om sina erfarenheter. Jag har intervjuat Christina och nedan hittar du fem frågor och svar om utmaningen, investeringar och börspsykologi. Längst ned i inlägget hittar du mina kommentarer om utmaningen.

Först lite statistik över utmaningen som nu har nått sitt slut med följande resultat:

Index (OMXSPI) -19,1%
Roger Jansson (aktieexpert) -8,7%
Redeye (aktieexpert) -28,7%
Christina Söderberg (amatör) -22%


Klicka för större graf

 

5 frågor till Christina Söderberg

1. Vad har du haft för strategi under utmaningen?
”Min strategi under utmaningen har varit att köpa aktier som rör sig mycket upp och ner och försöka profitera på svängningarna. Jag körde ett test på alla aktier på large, mid och small cap under de senaste fem åren innan start och kom fram till en modell som slog index varje år. Men som vi alla vet så är historisk avkastning inte samma sak som framtida avkastning.”

2. Ditt mål var att nå en avkastning på 20%, istället blev det -22%. Vad hände?
”Hade jag följt modellen till punkt och pricka och struntat i den generella stop-lossen som jag satte på -20 procent på alla investeringar hade året slutat betydligt bättre. Jag har inte vågat räkna på det men skulle gissa på att jag skulle ha slutat året på mellan 10-15 % back istället för över 20% back.

På lång sikt är jag övertygad om att min modell håller – dock inte på ett år bara. Hade året utvecklat sig annorlunda och jag hade följt modellen till punkt och pricka så hade 20 procent upp kunnat vara ett faktum. Året har varit tufft. Vi var tio experter och utmanare hos Nordnet detta år och hälften av oss har förlorat nästan 20 procent. Tre fick ett sämre resultat än jag.

Självklart är jag allt annat än nöjd med mitt år, avkastningsmässigt, och jag är betydligt mer ödmjuk nu. Jag har fått känna på hur det känns att förlora mycket pengar – dessutom med allas ögon på mig. Ett mycket lärorikt år!”

3. Kan du beskriva de 3 viktigaste sakerna du har lärt dig under tävlingens gång?
”Psykologin påverkar enormt mycket. Även jag som hade en modell som jag slaviskt skulle följa avvek ifrån den när det hettade till. Antar att erfarenhet hjälper här – och den hade jag inte. Ingen vet hur det kommer att bli. Det är alltid 50 procent som tror på uppgång och 50 procent som tror på nedgång. Lyssna på alla men lyssna och tro mest på dig själv!”

4. Vad ser du som de största problemen som en investerare ställs inför?
”Jag tror som sagt att psykologin är det svåraste problemet att bemästra. Att tro på sig själv och att inte bli påverkad av alla runtomkring är en utmaning. Detta år har varit tufft också eftersom omvärlden har påverkat börserna mer än företagens utveckling vilket gjorde att även bra företag har fallit handlöst.”

5. Hur går du nu vidare med dina investeringar efter utmaningen?
”Jag kommer att fortsätta mina investeringar enligt min modell. Många tycker säkert att jag är galen, eftersom året har gått som det har gått – men jag hoppas på att kunna visa upp en betydligt bättre portfölj om ett år.”

Följ gärna Christina via Twitter, Facebook och bloggen.

Min kommentar om utmaningen:
Precis som Christina nämnt så är det alldeles för kort tid för att egentligen säga så mycket om resultatet. En sak jag noterar är dock att de har använt OMXSPI som jämförelseindex, men det är ett index som inte inkluderar utdelningar. Tittar man istället på SIX Return Index (eller OMXSGI), som inkluderar utdelningar, så har avkastningen varit -15,7% under tävlingsperioden, och det är alltså den avkastning en passiv investerare hade fått i en indexfond.

En annan sak är att mätpunkter spelar en stor roll i jämförelser. Nordnets aktieexpert Roger Jansson lyckades slå index och tappade bara -8,7% det senaste året. Enligt grafen ovan kan man konstatera att han legat före index hela tiden på grund av att han undvek börsnedgången under sommaren 2011. Han har alltså haft fördel av ett lyckat beslut att dra ner på risken vid det tillfället, men nästa gång kan det bli precis tvärtom ifall tajmingen blir fel.

En tredje sak är att en helt korrekt jämförelse mot index bör vara riskjusterad. Har man till exempel handlat enbart med småbolag så har man tagit en högre risk och förväntar sig då också att få en högre avkastning. Att riskjustera sin avkastning vid en jämförelse mot index är något som de flesta missar eller inte har en aning om. Studier som granskat både fonder och privatpersoners börshandel visar tydligt att det är väldigt få som riskjusterat lyckas slå börsen.

Första bild i inlägget: FreeDigitalPhotos.net

 • Har

  ”Hade jag följt modellen till punkt och pricka och struntat i den generella stop-lossen som jag satte på -20 procent på alla investeringar hade året slutat betydligt bättre. Jag har inte vågat räkna på det men skulle gissa på att jag skulle ha slutat året på mellan 10-15 % back istället för över 20% back.”
  Kanske dags att räkna då? Om hon hade struntat i stopp-loss hade hon blant annat haft JM (-24%), BB Tools (-40%), Volvo (-25%), LUMI (-48%), PROE (-28%), HUSQ (-30%), SSAB B (-39%). Skanska och Electrolux är de två enda i hennes portfölj som var stabiliserande. Dessa föll bara runt 10%.

  • http://twitter.com/takeachanceonme Christina Söderberg

   Har! Tack för den uträkningen – då kanske det var bra med min stop-loss!
   Hälsningar! Christina