Därför bör du undvika PPM-rådgivare

I en artikel i fredagens DN framgick det att Konsumentverket kräver en ny lag för att skydda oss sparare mot aggressiva PPM-rådgivare. Runt 700 000 svenskar betalar idag för att få råd och förvaltning av premiepensionen. Det är förståeligt varför vi gärna lämnar ifrån oss ansvaret, men det finns flera skäl till varför det är en dålig idé.

 

Höga och onödiga avgifter
Många av PPM-rådgivarna tar 500-1000 kronor per år för att förvalta premiepensionen. Fonderna inom PPM är kraftigt rabatterade, men om vi då betalar för förvaltning så missar vi en stor del av de lägre avgifterna. En person som idag har 50 000 kronor i PPM och betalar 500 kronor per år betalar 1% extra i avgifter. Det låter inte mycket, men det tär på kapitalet med tiden vilket jag tidigare har belyst i den här artikeln.

Aggressiv försäljning – risk att bli lurad
Det är svårt att veta vilka av bolagen man kan lita på, vilka är seriösa? Konsumentverket har fått mängder av anmälningar och klagomål mot PPM-rådgivarna, t.ex. för att personer känner att de tvingats in i avtal via telefon när de bara tackat ja till mer information.

Osäker avkastning – slump vs skicklighet
PPM-rådgivarna lyfter ofta fram hur bra de har lyckats historiskt med sina fondbyten, det är här hela deras försäljningsargument ligger. Alla vill vi ha en hög avkastning och det är då nära till hands att anlita ett bolag som kan uppvisa ett bra ”track record”. Tyvärr är det inte så enkelt. I vissa fall kan det röra sig om helt felaktiga siffror, men framför allt så handlar det i många fall om ren slump samt att man missar att ta hänsyn till risknivån.

Ett kort exempel kring risk och avkastning: Om 100 personer väljer en högriskfond var och byter varje månad så kommer några av dessa efter ett antal år, enbart av slumpen, ha prickat de fonder som stigit kraftigt. Det är de personerna som drar igång rådgivning medan vi inte hör talas om alla de personer som inte lyckades så bra eller till och med fick en katastrofal avkastning. Att IDAG identifiera de personer som kommer lyckas med sin förvaltning i FRAMTIDEN har visat sig näst intill omöjligt.

Ingen övervakning
Fondbolag övervakas och regleras av Finansinspektionen men många PPM-rådgivare hamnar i en gråzon där de inte ger individuell rådgivning och därmed inte behöver tillstånd. Det finns givetvis seriösa PPM-rådgivare men tyvärr finns det även en stor mängd mindre seriösa och det blir då svårt för en oinsatt att veta vem man kan lita på.

Tips för premiepensionen

Men hur gör man då om man själv inte har kunskap, tid eller intresse att förvalta sin premiepension?

Svaret är mycket enkelt – gör ingenting!

Det lyfts ofta fram från olika håll att man måste vara aktiv och se över sina fonder. Argumenten som används är att börserna rör sig kraftigt och det gäller att hänga med när det går upp och undvika att bli sittandes i en nedgång. Det handlar alltså om ”market timing”, att försöka tajma vilka marknader som ser bra ut för stunden. Market timing är svårt vilket det finns mängder av bevis för – oerhört få lyckas med det över tid.

Under förutsättning att man redan gjort ett bra grundval av fonder så är det bästa man kan göra att ”glömma bort” sina investeringar. Den som är aktiv och hoppar mellan fonder som känns bra för stunden utsätter sig för ett antal onödiga risker, vilket illustreras av beteendegapet.

Genom att investera långsiktigt och vara passiv tar man del av marknadens avkastning och det har visat sig vara bättre än vad många andra lyckas uppnå.

Jag återkommer i annat inlägg om tips på lämpliga fonder, men utgångspunkten är att sprida riskerna och investera i många marknader runt om i världen.

Bild i inlägget: Chris Sharp / FreeDigitalPhotos.net