Betalar du dubbla avgifter i PPM?

Pensionsmyndigheten presenterade för några veckor sedan en oroväckande rapport. Det visar sig att mer än 300 000 svenskar betalar dubbla avgifter i PPM – helt i onödan! Nu är det inte Pensionsmyndigheten som är orsaken utan en bransch med fondrådgivare som, mer eller mindre medvetet, blåser spararna. Förklaringen följer här nedan.

Från massbyten till fond-i-fond

Cirka 700 000 svenskar anlitar ett bolag för att förvalta sitt PPM-kapital, men eftersom dessa rådgivare utförde så kallade massbyten av fonder tvingades Pensionsmyndigheten begränsa den möjligheten. PPM-rådgivarna har då kommit på en lösning genom att ta fram en egen fond-i-fond, alltså en fond där de själva kan köpa och sälja fonder när de vill. För det tar de ut en förvaltningsavgift, precis som vilken annan fond som helst, inget konstigt med det.

Dubbla avgifter
Problemet är att de samtidigt fortsätter ta betalt för sin tjänst, som i princip inte längre existerar. De fondbyten de tidigare utförde åt sina kunder genomförs nu istället i deras fond-i-fond och där tar de som sagt redan betalt. Det ska noteras att det här inte gäller alla PPM-förvaltare, men det drabbar trots allt runt hälften av de som anlitar något av de här bolagen.

I rapporten skriver Pensionsmyndigheten följande:

”Det är således åtta företag som fortsätter att ta ut den extra avgiften. Avgiften varierar mellan företagen men ligger i intervallet 400 – 1 000 kronor per år. Inte något av de företag som tar ut den extra avgiften berättar på sina hemsidor att deras fond-i-fondlösningar kan väljas kostnadsfritt direkt på Pensionsmyndighetens fondtorg, d.v.s. att kunden kan ha samma produkt utan att betala den extra avgiften. Ca 50 procent av de uppskattningsvis 700 000 pensionssparare som anlitade förvaltningstjänst före 1 december 2011 fortsätter att betala denna extra avgift.”

Undvik PPM-förvaltare

Tyvärr är det många som tycker det är skönt att själv slippa ta ansvar för PPM och gärna betalar en slant för att en ”professionell aktör” ska lyckas förvalta kapitalet väl. Sanningen är att med lite kunskap och minimalt med tid så kan vem som helst få ett lika bra, om inte bättre, resultat än dessa förvaltare. Ett första steg kan vara att läsa vad Smarta Investeringar innebär.

Länk: Pensionsmyndighetens rapport (pdf)

Bild i inlägget från: farconville / FreeDigitalPhotos.net