Apple - klassiskt exempel på flockbeteende

För några månader sedan tog Apple över tronen som världens största bolag, sett till börsvärde. Oljebolaget Exxon halkade då ner på en andraplats och Apple har den senaste tiden ökat på sitt försprång. Från att ha varit nära konkurs för knappt 20 år sedan är Apple nu värt mer än ofattbara 550 miljarder dollar. Apple har aldrig varit hetare än nu och i samband med att surfplattan till stor del väntas ta över efter pc:n finns det fortfarande en stor tillväxtpotential för bolaget.

Kommer aktien fortsätta upp eller har den stigit för mycket på för kort tid? Jag har ingen aning, men historien kan lära oss mycket om hur investerare agerar i ett sådant här läge. Apple-aktien drar nu till sig köpare från alla möjliga håll, från hedgefonder till privatpersoner och till och med småbolagsfonder!

Apple är ett utmärkt exempel på hur vi investerare jagar ”heta aktier” och gärna köper det som redan har gått upp kraftigt. Vi känner oss bekväma när aktiekursen stiger och vi förväntar oss att den gällande trenden ska fortsätta. Optimismen är alltid som störst när aktier redan har ökat i pris när det borde vara precis tvärtom! Just av den anledningen uppstår ett beteendegap orsakat av att vi agerar efter våra känslor istället för rationellt tänkande.

Inlägget utgår från Apple som exempel, men ska framför allt ses som en betraktelse av vad som brukar hända när vi flockas till heta aktier. Jag menar inte att Apple är en bubbla i dagsläget, aktien kan mycket väl fortsätta upp framöver då värderingen kanske inte ser så värst ansträngd ut. Men bolaget är nu större än många länder och kursutvecklingen har varit spikrakt uppåt de senaste månaderna, antagligen på grund av lanseringen av nya iPad och framför allt i förväntan av att bolaget ska presentera hur de ska använda sin enorma kassa.

I sådana här lägen när en aktie stiger kraftigt på kort tid så är det sällan en bra idé att köpa, även om aktien på längre sikt fortsätter uppåt. Det innebär ofta kraftiga motreaktioner i kursen och stora kursrörelser är en orsak till att vi lätt begår misstag och köper och säljer vid fel tidpunkter.

Lite fakta om Apple-aktien:

 • Apple är nu en av de mest ägda aktierna bland aktiefonder och hedgefonder i USA
 • Fonder med inriktning på små- och medelstora bolag har börjat frångå sitt mandat och köpt in sig i världens största bolag (väldigt anmärkningsvärt)
 • Ett flertal fonder med inriktning på utdelningsaktier har köpt Apple i förväntan om att bolaget ska börja ge utdelning
 • Av 53 analytiker som följer bolaget är det endast 2 som har satt en säljrekommendation
 • De flesta analytiker har nyligen höjt sina riktkurser och snittet ligger nu runt $620 dollar
 • Morgan Stanley är mest positiva och höjde nyligen sin riktkurs med 40% till 720 dollar med potential ända upp till 960 dollar nästa år
 • Apple har på sistone blivit en av de mest populära aktierna i så kallade aktieklubbar, privatpersoner köper alltså aktien med stor entusiasm

Det här visar tydligt att det är väldigt få som nu vågar, eller vill, vara utan Apple-aktien. Bolagets produkter har aldrig varit hetare och det har givetvis haft ett kraftigt genomslag i aktiekursen som har rusat mer än 40% hittills i år. Sedan botten 2009 har aktien ökat mer än 600%.

Det är förståeligt att intresset för aktien är stort, men det här är som sagt ett bra exempel när investerare jagar aktier som redan har stigit kraftigt. Girigheten tar överhand och få tänker på en eventuell nedsida. En kursutveckling som den vi har sett de senaste månaderna leder i princip alltid till kraftiga motreaktioner. Sannolikt kommer de som nyligen köpt och köper just nu löpa risk att instinktivt begå misstag om aktien plötsligt skulle vända ned. De hamnar då i en situation där de utsätter sig själva för beteendegapet.

Vad en rationell investerare bör göra är att gå emot strömmen, att undvika aktier som stigit kraftigt på kort tid. Det är vid kursnedgångar som smarta investeringar görs även om det just då går emot våra instinkter och det ofta känns obekvämt att köpa. Apple kan mycket väl fortsätta upp i flera år, men att ständigt jaga aktier på det här viset kommer med stor säkerhet leda till misslyckade investeringar. Apple är ett fantastiskt bolag och fortsätter tillväxten är det fullt realistiskt att aktien kommer att stå betydligt högre, men aktien bör då köpas vid kortsiktiga nedgångar.

Till sist, här är fascinerande fakta från Apple’s senaste kvartalsrapport:

 • Intäkter på 46 miljarder dollar (26,7 föregående år)
 • 37 miljoner smart phones sålda
 • iPhone-försäljningen ökade med 128 procent
 • Det säljs 378.000 iPhones runt om i världen, varje dag!
 • Marknadsandel på 45% inom smart phones
 • 15 miljoner iPads sålda (55 miljoner sedan lansering för 2 år sedan)
 • Det såldes fler iPads än någon enskild pc-tillverkare sålde datorer i fjärde kvartalet
 • Nettovinsten dubblades
 • Bolaget har nu en kassa på runt 100 miljarder dollar (!)
 • Bolaget är värt mer än HELA detaljhandelssektorn i USA
 • Johan

  Hej

  Jag vill tacka för mycket bra läsning!
  Mvh Johan