Länkar vecka 10

Jag kommer framöver summera varje vecka med läsvärda artiklar och länkar, merparten från aktuell vecka men det kan även smyga sig in äldre artiklar som är ”måste-läsning”. I mån av tid kommer jag även lägga in egna korta summeringar och kommentarer. Jag kommer hålla utkik efter intressanta länkar på svenska men mycket av det som skrivs är på engelska så det kanske blir en övervikt där. Förhoppningsvis kommer det bli länkar som passar såväl nybörjare som erfarna inom investeringar. Här kommer Smarta Investeringars första länksamling för vecka 10:

Fondfaktura visar toppen på avgiftsbergetFinansliv/Claes Hemberg
Intressant förslag om att sparare borde få en faktura varje år för att vi ska bli mer medvetna om hur stora avgifter vi betalar och historiskt har betalat. Nästa steg kan vara att tillsammans med fakturan få en prognos hur mycket vi kommer betala i avgifter t.ex de kommande 10 åren om vi behåller samma fond. Min kommentar är att finansbranschen aldrig kommer genomföra något sådant här, om de inte blir tvingade genom lagstiftning. Förhoppningsvis börjar dock fler och fler få upp ögonen för hur stor påverkan avgifter har på vårt sparande och själva gör något åt saken.

Därför är vi människor så dåliga på att hantera pengarMicco.se
Bra artikel som utgår från Dan Ariely’s läsvärda bok Predictably Irrational. Lär dig hur vår hjärna har utvecklats med en förmåga att använda sig av mentala tumregler. Nödvändigt i många situationer, men det ställer samtidigt till det i många beslut och får oss att agera irrationellt.

Stockholmsbörsen rena Vilda västernSvD Näringsliv
”Aktieägarna på Stockholmsbörsen kan delas in i två slag: de med och de utan insynsinformation. Det är uppenbart att alla inte kan motstå frestelsen att fuska. Förlorare blir vanliga aktieägare och framtida pensionstagare.”

Röda kuvert till 1,5 miljonerhd.se
”Först kom ett orange kuvert, nu är det dags för ett rött. I genomsnitt får pensionsspararna 5 600 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.”

Kvinnliga insiders lika bra signalTheinsider.se
”För bästa sovkomfort väljer man att följa kvinnliga insiders och om man vill ha mer krydda följer man männen men det är med placeringar som livet i stort: en bra kombination av kvinna och man är oftast optimal.”

35 Years of Buffett’s Greatest Investing WisdomFool.com
Det har skrivits mängder av böcker om Warren Buffett och många har blivit inspirerade av hans sätt att investera. Varje år författar Buffett ett brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway, här är en artikel som summerar några av höjdpunkterna bland de råd Buffett har gett oss de senaste 35 åren. Det går att skriva oerhört mycket kring dessa citat, de innehåller väldigt många kloka tankar och idéer. Det här är ett av mina favoritcitat från artikeln: ”We´ve put a lot of money to work during the chaos of the last two years. It´s been an ideal period for investors. A climate of fear is their best friend.”

Tactical Asset Allocation – Another RipoffLarry Swedroe
En hel del fonder ägnar sig åt så kallad taktisk tillgångsallokering, vilket egentligen bara är ett annat ord för att försöka tajma marknaden (market timing). Huvudsyftet är att undvika större börsnedgångar och därmed få en jämnare avkastning till lägre risk än börsen. Fonderna kan ofta ta extra betalt för att de är mer aktiva i sina placeringar då investerare gärna vill tro att proffsen ska lyckas med market timing. Tyvärr är det som i teorin låter så bra inte alls särskilt framgångsrikt i verkligheten.

En uppdaterad studie av Morningstar visar att väldigt få av dessa fonder lyckades nå en bättre avkastning än ett motsvarande jämförelseindex. Som Larry Swedroe uttrycker det i artikeln, taktisk tillgångsallokering är ännu ett spel där vinnarna är finansbolagen som drar in stora avgifter på sina produkter. Förlorarna är vi investerare som så gärna vill tro och hoppas att någon kan hjälpa oss att slå börsen.

9 Scary Quotes You Should Feel Great AboutFool.com
Bra inlägg om varför vi inte ska bry oss om experters prognoser och medias rapportering om ekonomin. När läget ser som mörkast ut (tänk hösten 2008) svämmar media över av uttalanden om hur illa läget är och många förväntar sig då att den negativa trenden ska fortsätta. Att göra prognoser om ekonomin och börsen som är det minsta tillförlitliga har gång på gång visat sig vara en i princip omöjlig uppgift. Som tur är behövs det heller inte för att göra smarta investeringar.

Main Streets $100b Stockmarket BlunderSmartmoney.com
Börserna i USA är nästan tillbaka uppe vid nivåerna från 2007, innan finanskrisen och den senaste turbulensen kring euroländerna. Problemet är att många privatpersoner har missat återhämtningen i aktiekurserna. Istället för att köpa när kurserna var billiga (låga) under 2008-2009 så har man sålt enorma mängder aktiefonder och flyttat över till ”säkrare” ränteplaceringar. I artikeln görs en ungefärlig uppskattning kring hur mycket de investerarna har missat genom att göra tvärt emot vad de borde gjort. Det är rimligt att anta att detsamma även gäller här i Sverige, det har varit stora utflöden från aktiefonder de senaste åren och in i ränteplaceringar, på grund av att många inte har klarat av kortsiktig turbulens.

Miss the Bull Market? You’re not AloneBusinessweek.com
En artikel på samma tema som den ovanför, många sålde av under finanskrisen och har fortsatt göra så medan börsen istället har återhämtat sig.

Four Reasons Buy-and-Hold Investing Is Not DeadAlephblog.com
Ytterligare en artikel på temat hur dåliga investerare är på att tajma marknaden. Vi köper när kurserna redan har gått upp och säljer när de redan har fallit. Ju mer kurserna rör sig (volatilitet) desto värre blir våra felaktiga beslut.

My ‘Aha!’ Moment in InvestingRick Ferri
Författaren Rick Ferri berättar om sin karriär i finansbranschen och hur han fick en aha-upplevelse vid en viss tidpunkt. Han är idag en förespråkare för långsiktiga investeringar med hjälp av indexfonder och ETF:er (börshandlade fonder). Vad som öppnade hans ögon var John Bogles bok ”Bogle on Mutual Funds” som förklarade hur få det är som når en högre avkastning än börsen över en längre tidsperiod.